2014. március 25., kedd

Az ítélet: halál

Az indiai bíróság meghozta ítéletét a múlt nyáron megerőszakolt fiatal fotóriporter lány ügyében.  A csoportos nemi erőszak vádjával bűnösnek talált 5 férfinak a lehető legsúlyosabb büntetéssel kell szembe nézniük.  Az eset rávilágít arra a súlyos társadalmi problémára, amivel Indiának kell megküzdenie a 21. században.

A 22 éves fotóriporter ellen elkövetett támadás újra visszairányította a világ figyelmét a nők kiszolgáltatott helyzetére és az ellenük elkövetett bűncselekményekre Indiában. Hatalmas port kavart, amikor 2012-ben szintén csoportosan erőszakoltak meg egy fiatal lányt, aki később belehalt sérüléseibe. Ezek az esetek azonban mindennaposnak számítanak, Indiában minden fél órában megerőszakolnak egy nőt.

A jogalkotó ezért szigorított a törvényen, lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy a visszaeső elkövetőknek halálbüntetést szabhassanak ki. Az elkövetők közül négyet halálra ítéltek, akik összefüggésbe kerültek egy másik hasonló bűncselekménnyel is. „Az ítélet komoly üzenetet hordoz a többi elkövető számára, elrettentésül fog szolgálni” ezt a belügyminiszter mondta Mumbai-ban, ahol az ítélet megszületett.

Arányaiban minden 1000 férfira 930 nő jut. Első ránézésre a nők száma nem tűnik olyan kevésnek a férfiakhoz képest, de ha ezt rávetítjük az egész indiai társadalomra a végeredmény megdöbbentő.  India lélekszáma meghaladja a 1,2 milliárdot és a számítások szerint ebből 70 millió nő hiányzik, ez Franciaország összlakosságának felel meg.

A becslések szerint 2020-ra hozzávetőlegesen 30 millió többlet lesz házasulandó korú férfiakból. A világtörténelem során ilyen egyenlőtlenségre a nemek között még nem volt példa. Az egyensúly hiánya komoly hatással van az indiai társadalom egészér. Az igazságszolgáltatás illetve a rendőrség igyekszik mindent megtenni a helyzet kezelésére, azonban ez sokszor kevésnek bizonyul.

 

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése