2014. március 11., kedd

Függetlenség vagy biztonság?

Míg az Alex Salmond vezette Skót Nemzeti Párt gőzerővel kampányol a szeptember közepén esedékes népszavazás mellett, miszerint Skóciának függetlenednie kell az Egyesült Királyságtól, eközben befektető cégek, vállalatok és bankok fejezik ki aggodalmukat az esetleges független Skócia gazdasági stabilitása kapcsán.

Mint ismeretes tavaly novemberben Skócia bejelentette, hogy 2014. szeptember 18-án népszavazást tart arról, hogy Skócia függetlenné váljon-e az Egyesült Királyságtól. Azóta március elején először szólalt fel a Royal Dutch Shell, a Lloyds Bankcsoport és a Barclays is Skócia kérdésében. A Shell vezérigazgatója, Ben van Beurden kijelentette, hogy az olaj vállalatóriás egyértelműen azt szeretné, ha Skócia nem szakadna el és hozzátette, amiért a vállalata nagyra becsüli az Egyesült Királyságot, az a folytonosság és stabilitás, amit nyújtani tud. „Csakúgy, ahogyan az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban a helye, így Skóciának is az Egyesült Királyságban” mondta.
A Shell aggodalmát erősítette meg részben a skót kormány szóvivője is, aki elmondta, hogy valós kockázatot jelent az elszakadás az olaj és gáz szektorban, de szerintük csak akkor, ha az EU nem fogadja el csatlakozási kérelmüket, ezzel ellehetetlenítve a független Skócia gazdaságát.

Ezalatt a Lloyds kifejtette, hogy amellett, hogy kulcsfontosságú területeken jelentős bizonytalanságra számíthat Skócia, a függetlenedésnek kézzelfogható hatása lesz az adózásra és finanszírozási költségekre is.

 A Barclays szerint a pénzügyi piacokon olyan jelentős bizonytalanságot és instabilitást alakíthat ki a skót függetlenség, mely komoly kockázatot jelenthet a bank profiljában.

Egyébként az elszakadást ellenzők szerint az Egyesült Királyság a modern idők legsikeresebb gazdasági és politikai uniója, így ha változás is történne, annak lassúnak és óvatosnak kell lennie, hiszen az Egyesült Királyság alapvetően biztonságot nyújt. Ha hirtelen Skócia megkapja a jogot az adókezelés fölött, annak óriási hatása lesz az egész Egyesült Királyság területén, amely reformokat von maga után és aláássa az eddigi belső egységet. Mindazonáltal London azzal fenyegetőzik, hogy az elszakadással Skócia elveszti a font által biztosított erős valutáját.

Persze az elszakadás ténye még egyáltalán nem biztos. Felmérések szerint bár a támogatók száma lassan növekszik, az még mindig csak 38%-os és 15-19% között mozog azok aránya, akik még nem döntöttek Skócia jövőjéről.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése