2014. március 11., kedd

Franciaország szóval harcol Ukrajna területi integritásáért



Az Ukrajnában zajló események fokozódása miatt, a francia külügyminiszter, Laurent Fabius, szankciók bevezetését helyezte kilátásba Moszkvával szemben, amennyiben nem rendeződik a helyzet a Krím-félszigeten.

A nemzetközi közösség aggódva figyeli a történéseket a Krímen, melyet Laurent Fabius a legsúlyosabb konfliktusnak nevezett az elmúlt húsz évben, Európában. A Krími Autonóm Köztársaságban március 16-án tartanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról. Eközben az orosz csapatok vannak jelen a félszigeten, valamint a mai nap az autonóm parlament függetlenségi nyilatkozatot fogadott el, megkönnyítve ezzel az Oroszországhoz való csatlakozást. Franciaország elítélte az oroszok jelenlétét a területen, sőt Laurent Fabius külügyminiszter kijelentette, hogy „az oroszok viselkedése elfogadhatatlan és ellentétes a nemzetközi joggal”.  A France Info-nak adott interjújában Fabius jelezte, hogy „a március 16-án tartandó szavazást illegálisnak tartja épp úgy, ahogy a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatolását is.” Az egyetlen legitim választásnak a május 25-én tartandó ukrán elnökválasztást tekinti a francia külügyminiszter. Fabius elmondta továbbá, hogy amennyiben Moszkva negatívan reagál John Kerry, amerikai külügyminiszter javaslatára, mely a helyzet eszkalálódásának megfékezésére irányul, úgy még a héten szankciókat vezethetnek be Oroszország ellen. A francia külügyminiszter a számlák zárolását és a vízum kibocsátás szigorítást említette, mint lehetséges kényszerítő erőt.

A nyugati országok körében egyetértés uralkodik a kérdést illetően. A francia állásponthoz hasonlóan David Cameron, brit miniszterelnök is aggodalmának adott hangot. Cameron elfogadhatatlannak tartja, hogy az oroszok megsértették Ukrajna területi integritását, valamint a nemzetközi jogot. Továbbá hangsúlyozta, francia kollégájához hasonlóan, hogy amennyiben nem változik a szituáció a Krím-félszigeten, Moszkva haladéktalanul szankciókra számíthat.





 Források:

http://edition.cnn.com/2014/03/11/world/europe/ukraine-crisis/index.html?hpt=hp_inthenews

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése