2014. március 12., szerda

Kérem a következőt! Ukrajna után Venezuela?

Több kilométeres sorok a szupermarketek előtt, eltűnések, letartóztatások, ellentüntetések, gazdasági krízis, további halálos áldozatok. Helyzetjelentés Venezuelából. De mi köze mindehhez Márai Sándornak?

Lassan egy hónapja tartanak Venezuelában a jobb közbiztonságot követelő diáktüntetésekből kormányellenes protestálássá nőtt zavargások, melynek legalább 20 halálos áldozata, 300 sérültje és körülbelül 1000 fogvatartottja van már. A tüntetők mára már három csoportból tevődnek össze: egyrészről a fegyverrel felszerelt jobboldaliak magjából, másrészről a diákokból, akik úgy gondolják, hogy diktatúrában élnek és végül a régen Chávez pártiakból, akik kiábrándultak Nicolás Maduro elnökből és elegük van a romló életkörülményekből. Ezek a heterogén csoportok barikádokat állítottak fel az utcákon, csak San Cristóbal városában több mint 100 torlasz zárja el az utakat. Heinz Dieterich, 71 éves szociológus professzor szerint ha Maduro így folytatja, a második és a harmadik csoport könnyen megnövekedhet és a kormánynak át kell majd adnia a hatalmat, ahogy az Ukrajnában is történt.

Válaszul a kormány erősen ellenáll, az eszközökben és áldozatokban nem válogatva tartóztat le és börtönöz be mindenkit, akit veszélyesnek, azaz fasisztának tart. Ellentüntetéseket szervez, például Chávez halálának első évfordulója alkalmából, cenzúrázza a sajtót, korlátozza az internet hozzáférést. Emellett újabb napokat nyilvánítanak nemzeti ünneppé, amelyek még tovább borzolják a kedélyeket, hiszen olyan eseményeket kell megünnepelniük ezután a venezuelaiaknak, mely sokak számára a történelem meghamisítását jelenti.

Az egymásra mutogatás ilyenkor elengedhetetlen az ellenzék és a kormány között. Maduro szerint egyrészt kolumbiai paramilitárisok szivárognak a tüntetők közé, másrészt attól tart, hogy a fegyver nélküli venezuelaiakról szóló videofelvételekkel akarja az ellenzék később igazolni az USA esetleges beavatkozását. A Henrique Capriles által vezetett ellenzék egy része viszont azt állítja, hogy a kormánnyal szimpatizálók épülnek be a demonstrálók soraiba annak érdekében, hogy feszültséget keltsenek.

A gazdaság mindeközben az összeomlás szélére sodródott. Az alapvető cikkek hiány miatt az embereknek több órát kell várakozni a szupermarket, a gyógyszertár vagy a pékség előtt, hogy aztán bejelentsék: elfogyott minden, menjenek haza. A költségvetési hiány 11,5%-os, az infláció pedig 56%-os, ami Latin-Amerikában a legmagasabb.

Ki gondolta volna, hogy Márai Sándor gondolatai egyszer majd a távoli Venezuelában is érvényesek lesznek és a helyi napi sajtóban is megjelennek? Márpedig a helyzet leírását az egyik venezuelai sajtóorgánum, az El Universal cikkírója a magyar író szavaival kezdte: „De egyetlen ember sorsában éppen olyan teljességgel tud lecsapódni a végzet, mint népek életében.”

Források:

Días de Arena. El Universal, 2014. márc. 7. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése