2014. március 25., kedd

NATO tagként Törökország terroristákat segít Szíriában

Törökország saját légterének megsértésére hivatkozva lelőtt egy szíriai repülőgépet a hétvégén, amely napok óta az Al-Kaidaval kapcsolatban álló al-Nusra Front és iszlamista csoportok ellen harcolt Nyugat-Szíriában. A szír rezsim a törököket már régóta vádolja a felkelők katonai támogatásával, valamint a határátkelés engedélyezésével. Eközben Erdogan otthon letiltja a Twittert, kampányol, de a NATO, az ENSZ és az Egyesült Államok is hallgat. 

A nyugat-szíriai Latakia tartomány Kaszab városa körüli több napja folyó harcok során már körülbelül 70 ember halt meg, felkelők és szír katonák egyaránt. A tartomány, amelyből maga Bashar al-Assad családja is származik, többségében örmények és alaviták által lakott terület.  Kulcsfontosságú városról van szó, hiszen a török határ egyetlen, a még kormány kezén lévő átkelőjéért folyik a harc, melyben már az elnök unokatestvére, Hilal al-Assad is életét vesztette.

Vasárnap, a dzsihadistákat és iszlamistákat - Ahrar al-Sham és Ansar al-Sham elnevezésű milíciákat - visszaszorító csatában egy, a hadsereghez tartozó repülőgépet lőttek le a törökök a határ túloldaláról.  A török hadsereg arra hivatkozott, s ezt kampánybeszédében Erdogan elnök is üdvözölte, hogy többszöri figyelmeztetés után a szír gép belépett Törökország légterébe, s így lelőtték. Arról, hogy valójában milyen irányból, és pontosan hol repült a gép, különböző nézetek léteznek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a kigyulladt repülő végül Szíriában landolt, de a pilótának sikerült katapultálnia. 

A szír légierő példátlan és indokolatlan agressziónak minősítette a török hadsereg fellépését, s nemrég az Egyesült Nemzetek Szervezetében is jelezte, hogy a török hadsereg komoly katonai támogatásban részesíti az USA által is terrorista szervezetként elismert al-Nursa Frontot és a fent említett iszlamistákat. Több blog és független hírforrás szerint is felkelő táborok vannak Törökország területén, s Kaszab környéki szemtanúk arról számoltak be, hogy a török tüzérség és a különleges erők is harcolnak a szír hadsereg ellen. Hogy az erő fitogtatása Erdogan kampányának a része-e, nem tudhatjuk, azonban érdekes, hogy a mainstream médiában minderről nem hallunk semmit.  


Forrás: 
http://rt.com/news/syrian-jet-down-turkey-681/
http://m.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Mar-25/251260-syria-rebels-launch-northern-offensive-after-heavy-losses.ashx
http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Mar-24/251160-war-kills-assad-cousin-turkey-tensions-rise.ashx#axzz2wzKifjm8
http://nsnbc.me/2014/03/23/downing-of-syrian-jet-part-of-turkish-military-offensive-against-syria/
http://landdestroyer.blogspot.com.au/2014/03/urgent-natos-turkey-providing-air.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése