2014. március 11., kedd

Az anyanyelvi oktatók egy része megtarthatja állását

Nem minden külföldi nyelvtanárnak kell elhagynia a cseh iskolákat az új követelmény miatt, miszerint csak hivatásos képesítéssel rendelkezők oktathatnak a jövőben -derül ki a Prague Daily Monitor honlapjáról.
A problémát több neves középiskola terjesztette Marcel Chladek, oktatási miniszter elé.
A legtöbb anyanyelvű idegennyelvtanárnak ugyanis nincs meg a tanításhoz szükséges képzettsége. Ez annak is a következménye lehet, hogy sok, Egyesült Államokban szerzett képesítést nem fogadnak el Csehországban.
Marcel Chladek kijelentette, az ilyen oktatók bizonyos csoportja továbbra is taníthat, így a több, mint húsz év tapasztalattal rendelkezők, az 55 év felettiek, valamint a részmunkaidős szaktárgyat tanítók.


Ez a probléma rendkívül sok személyt érint, 130 ezer oktatóból 17 ezret. Utóbbi számba azok is beletartoznak, akik folyamatban lévő tanulmányokat végeznek még.


Előreléthatóan 7 ezer tanárnak kell elhagynia év végéig állását szakképzettség hiányában.
A felmerülő munkaerőhiányt nehéz lesz pótolni, mert hiába a 6 ezer munkanélküliként regisztrált tanár, nagy részük más területen keres már állást, vagy más tárgyat tanít, mint amire kereslet lenne.
A német határ közelében fekvő területeken a legkritikusabb a helyzet ilyen szempontból, továbbá a főváros és környéke érintett súlyozottan.
Chladek megoldást keresve kilátásba helyezett 2 százaléknyi tanári fizetésemelést jövő évtől. Ez talán jobban motiválná a tanárokat a kívánt szakképzettség megszerzésére.




Források:
http://praguemonitor.com/2014/03/10/foreign-teachers-can-stay-czech-schools-education-minister-says
http://www.praguepost.com/czech-news/37654-good-news-for-language-teachers
http://praguemonitor.com/2014/02/25/mfd-foreign-teachers-may-be-sacked-czech-schools


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése