2014. március 11., kedd

Ausztrál gazdasági szankciók Oroszország ellen

Ausztrália is csatlakozhat az Oroszországot gazdasági szankciókkal sújtó nemzetek sorához, derült ki a héten a Londonban zajló, éves ausztrál-brit miniszteri találkozó kapcsán megkérdezett ausztrál külügyminiszter asszony, Julie Bishop nyilatkozatából.

A minden évben megrendezésre kerülő ausztrál-brit miniszteri szintű találkozó, vagyis az AUKMIN (Australia-UK Ministerial meeting) célja a két ország közötti, volt gyarmati viszonyból fakadó hagyományosan jó politikai és gazdasági kötelék ápolása, valamint a folyamatos diplomáciai kapcsolattartás. A találkozó idei fordulóját ezen a héten tartják Londonban.
Az eseményen a két ország külügyminisztere, Julie Bishop ausztrál, valamint brit kollégája, William Hague mellett az országok védelmi miniszterei is részt vesznek. A nemzetek közötti katonai együttműködésről David Johnston ausztrál védelmi miniszter és Philip Hammond brit védelmi miniszter tárgyalnak majd, érintve az Ausztrál Védelmi Erők afganisztáni és iraki szerepvállalását, valamint az ausztrál-brit katonai kollaborációt az ázsiai és csendes-óceáni régióban. A találkozó számos megvitatásra váró napirendi pontja közül mindazonáltal a legérdekesebbnek és egyben a legsürgetőbbnek is az ukrán válság kapcsán felmerülő, Oroszország ellen irányuló gazdasági szankciók kilátásba helyezése bizonyul. A kedd este esedékes tárgyalás tehát igen feszített tempójúnak ígérkezik.
Míg az ausztrál külügyminisztérium által a találkozóról közzétett előzetes sajtóközlemény igen szűkszavúan nyilatkozik az ukrán válság megvitatásáról, addig a tárgyalások előestéjén, azaz hétfőn, Bishop már gazdasági szankciók kilátásba helyezéséről nyilatkozott. Bishop úgy fogalmazott, hogy Ausztráliának is mérlegelnie kell az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, bár hangsúlyozta, hogy meglátása szerint e téren nincs konszenzus az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Az ausztrál külügyminiszter asszony nyilatkozatában egyebek mellett élesen bírálta az agresszor Moszkvát az ukrán válság és az azt követő krími helyzet során tanúsított szerepvállalásáért, sürgetve Oroszországot a katonai egységeik mihamarabbi visszavonására. Bishop mindemellett a hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet rendezésére diplomáciai úton kell megoldást keresni az orosz és ukrán fél egy tárgyalóasztalhoz való ültetésével. Minden egyéb restrikció csak a helyzet békés rendezésének sikertelensége estén jöhet számításba. A külügyminiszter asszony úgy folytatta, hogy Moszkva katonai beavatkozása Ukrajnában az oroszajkú kisebbség védelmében nem csak hogy nem igazolható, de nyugtalanító példát állít a posztszovjet térség többi országa számára is.
A kedd esti tárgyalás igazi kérdése tehát az lehet, hogy vajon kész-e a végletekig elmenni az ausztrál külpolitika az Oroszországot célzó szankciók terén, amelyek a két ország kapcsolatának drasztikus megromlásához vezetnének, vagy csak egy újabb, szép köntösbe bújtatott „ejnye-bejnyé”-ről van szó?

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése