2014. március 11., kedd

Biztonságos és barátságos várost mindenkinek! Még a nőknek is!

A UN Women az ENSZ szakosított szerveivel társulva "Biztonságos és Barátságos Városokat Mindenkinek" program keretében középtávon igyekszik a nők és gyermekek életminőségén javítani, elsősorban a fejlődő országokban, így a szegénynegyedeiről jól ismert Rio de Janiero-ban is. A program a segítséget nyújthat a társadalom perifériáján élő nők és gyerekek kiszolgáltatott helyzetének javításához.


A világ népességének több mint fele városokban él, ebből egy milliárdan a társadalomból kirekesztve, alapvető jogok és szolgáltatások nélküli szegénynegyedekbe kényszerültek. A félelemmel és erőszakkal áthatott társadalmak legveszélyeztetettebb csoportjai a nők és a gyerekek. A nők kétszer akkora fenyegetésnek vannak kitéve, különösen igaz ez Brazíliára. Az országos jelentés alapján az szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények száma az utóbbi években nőtt. 

A UN Women ( az ENSZ női jogegyenlőséggel és a nemek közötti esélyegyenlőséggel foglalkozó szervezete) az ENSZ szakosított intézményein kívül (UNICEF, UN HABITAT) stratégiai partnerséget kötött nemzeti és helyi hatóságokkal és szervezetekkel a helyzet javítására 20 fővárosban. A globálisan működő "Biztonságos és Barátságos Városokat Mindenkinek" program részeként indították el a „ Biztonságos és Fenntartható Városokat Mindenkinek” kezdeményezést, amelyet Rio 10 nyomornegyedében indítottak útra. A programok elsődleges feladata a biztonságos környezet megteremtése, az erőszakos cselekmények megelőzése és csökkentése, az elnyomott csoportok mobilizálás és támogatása annak érdekében, hogy érvényesíthessék jogaikat. 

Az intézkedések nyomán konkrét eredményeket várnak a következő években, mint a nők és fiatalok aktív és fenntartható részvétele a politikai döntéshozásban, nők által vezetett bizottságok létrehozása melyek a kérdésben hatékony választ adnak, továbbá szociális védelem növelése a hatóságok nagyobb kötelezettség vállalása révén. 

Az ENSZ szerepvállalása rámutat arra, hogy az alapvető emberi jogok mindenkit megilletnek függetlenül attól, hogy fejlett vagy fejlődő országról van szó. A szervezet alapokmánya kiemeli az alapvető emberi jogokat, az emberi személyiség méltóságát és értékét és a férfiak és nők egyenjogúságát. Ezeknek az univerzális értékeknek a biztosítása alapvető minden ország számára, ha ez nem valósul meg a nemzetközi fellépés elengedhetetlen. 


Források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése