2014. március 11., kedd

Ferenc pápa egy éve: „Volt amit jól csináltam és volt, amit rosszul.”


Alázatos, nagylelkű, lendületes. Március 14-én lesz az argentin „szuperpápa” megválasztásának első évfordulója. Ferenc pápa - az első latin-amerikai szentatya - üstökösként robbant be a köztudatba. Az emberek milliói által követett egyházfő nevéhez már most, egy év elteltével számos reform fűződik. A „Ferenc-hatás” - vagy ahogy napjainkban a sajtó emlegeti - „Ferenc-forradalom” mögött egy egyszerű, közvetlen és nagyon emberséges jezsuita pap áll.

A Times magazin által 2013-ban „Év Emberének” választott pápa mélyreható reformsorozatával és híres közvetlenségével pillanatok alatt belopta magát milliók szívébe, és lefújta a port a Vatikán – és egyben világszerte a Katolikus Egyház – szobrairól. Ferenc pápa leegyszerűsítette a vatikáni bürokráciát, átláthatóbbá tette a gazdasági irányítást, megnyitotta a nyári pápai rezidenciát az utca emberei előtt és létrehozott egy bizottságot, ami az Egyház botrányos ügyeit kivizsgálja. Rengetegen nagyra értékelik a pápa újító tevékenységét, de óriási népszerűségét nem kizárólag ennek köszönheti.

Ő az a pápa, aki – továbbra is fekete püspöki cipőjét hordva - bátran kisétál a Vatikánból, megszólítja az embereket és időt szakít arra, hogy levelet írjon régi barátainak. Sokszor visszautasítja az őt megillető „pápai luxust” és nem zárkózik el attól, hogy vitás kérdésekben nyilatkozzon – akár nem katolikusok számára is – érthetően, azzal együtt, hogy  a végsőkig hű marad a katolikus értékekhez. Rövid és érthető szentbeszédeket mond, amelyekben sokszor nagymamájától idéz. Rómába zarándokok ezrei érkeznek az év minden napján, hogy találkozzanak a pápával - vagy akár egy közös selfie-t készítsenek vele.

Ferenc pápaként is megtartotta a Máté evangéliumából vett mottóját, amely elindította őt Szent Ignác útján és amit papszentelésén is választott: „miserando atque eligendo”, azaz „megkönyörült rajta és kiválasztotta”. A közelmúltban egy római graffitin szupermenként ábrázolták a pápát – ezt azonban Ferenc pápa bántónak találta. „A pápa egy olyan ember, aki nevet, sír, nyugodtan alszik és ugyanúgy vannak barátai, mint bárki másnak. Egyszóval átlagos ember.” – nyilatkozta a Corriere della Sera olasz napilapnak Jorge Mario Bergoglio, az „emberek pápája”.




Források:
L’intervista di Papa Francesco. Corriere della Sera, 05/03/2014.
http://www.giornalettismo.com/archives/1392357/lintervista-di-papa-francesco-al-corriere-della-sera/
Church entering ‘new era’ under Pope Francis, top papal adviser says. Catholic Herald, 23/01/2014.
http://www.catholicherald.co.uk/news/2014/01/23/church-entering-new-era-under-pope-francis-top-papal-adviser-says/
Pope Francis named Time Person of the Year 2013. CNN, 11/12/2013.
http://edition.cnn.com/2013/12/11/living/time-person-of-the-year/
Pope Francis’ Reforms. The New York Times, 15/01/2014.
http://www.nytimes.com/2014/01/16/opinion/pope-francis-reforms.html?_r=0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése