2014. március 26., szerda

Válasz az ENSZ kritikájára: Ferenc pápa kinevezte a kiskorúak védelmére felállított bizottság tagjait


Az ENSZ gyermekjogi bizottsága 2014. februári jelentésében elégtelennek nevezte a Vatikán fellépését a kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban. A Szentatya a Vatikán elleni előítélettel magyarzázza az ENSZ-bizottság jelentését, véleménye szerint az Egyház minden esetben átláthatósággal és felelősséggel járt el. A Szentatya szerint a kiskorúak védelme az Egyház prioritásai közé kell, hogy tartozzon.

A vatikáni reformokat kidolgozó nyolcfős bizottság 2013. decemberében vázolta fel az ifjúságvédelmi bizottság felállításának tervét, amelyre a pápa egyből rábólintott. A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottságának tagjait a pápa 2014. márciusában nevezte ki. A testület tagjai mind magasan képzett szakemberek: Catherine Bonnet francia pszichológus, Sheila Hollins brit pszichiáter, Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök és volt szentszéki nagykövet, Claudio Papale olasz jogász, Humberto Miguel Yánez argentínai jezsuita teológus, Hans Zollner német jezsuita akadémikus és Sean Patrick O'Malley amerikai bíboros. A csoport nyolcadik tagja az ír Marie Collins, aki gyermekkorában maga is erőszak áldozatává vált.

A Bizottság összetétele még változhat, mivel a testület tagjainak feladata további tagjelöltek megnevezése – melynél különösen ügyelnek arra, hogy a csoportba a világ minden tájáról érkezzenek szakértők. A testület feladata továbbá struktúrájuk véglegesítése, valamint célkitűzéseik és felelősségük pontos meghatározása.

A Bizottság eszköztárában szerepel a nevelés a gyermekekkel való visszaélés megelőzésére, a büntetőjogi eljárás elindítása a kiskorúak elleni sértések esetén, valamint polgári és kánonjogi kötelességek és felelősségek rendszerezése. Ferenc pápa szerint az Egyháznak ezen a területen a jövő fele kell néznie anélkül, hogy közben megfeledkezne a múltról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése