2014. március 25., kedd

USA kontra Kony - cél vagy álca?

Az Afrikai Unió 5000 főből álló regionális erői amerikai különleges egységekkel karba öltve vadásznak a hadúr Joseph Konyra és követőire a közép-afrikai dzsungelekben. Vajon sikerülhet-e kézre keríteni a véres kezű harcost vagy ismételten elszökik felderítői elől? Állhat-e rejtett szándék az Egyesült Államok közbenjárása mögött?

Az Obama-adminisztráció mintegy 150 különleges erőt és négy katonai repülőgépet küldött Ugandába, hogy segítsék az LRA (Lord’s Resistants Army = Úr Ellenállási Hadserege) brutális vezetője, Joseph Kony utáni keresést – jelentette a Washington Post vasárnap. Az újság szerint az amerikai csapatok csupán az Afrikai Unió tájékoztatására, támogatására kaptak engedélyt Kony és az LRA felderítésében, a fegyverhasználat önvédelem kivételével teljesen kizárt számukra.

A Kony és harcosai utáni hajsza egyre nagyobb nyilvánosságot élvez – nagyrészt annak köszönhetően, hogy a kegyetlen cselekményekről szóló videót („Kony 2012”) már majdnem 100 millióan tekintették meg youtube-on. A hadúr az 1980-as években, több mint 25 évvel ezelőtt, egy intelligens, nyelveket beszélő katolikus ministráns fiúként kezdte pályáját Uganda északi részén. Élete radikális fordulatot vett, mikor létrehozta az LRA-t az ugandai kormány megdöntésére, továbbá a Tízparancsolat szerint irányított ország kiépítésére. Az LRA harcosok leginkább erőszakos viselkedésükről voltak ismertek: tömegmészárlásokat hajtottak végre, büntetésként csonkítást alkalmaztak, megerőszakolták és elrabolták a fiatal lányokat, majd a rabszolgaként eladták őket. Az Egyesült Államok már George W. Bush idején is tett lépéseket az LRA visszaszorítására: az elnök felhatalmazta a Pentagont egy 17 tanácsadóból álló csapat kiküldésére, valamint több millió dollár értékű támogatásról biztosította az ugandai hadsereget, magában foglalva a legújabb technológiákat. Az erőfeszítések eredményeként végül sikerült apróbb elemeire szaggatni az LRA-t, ugyanakkor a megmaradt egységek a szomszédos országokban ismét egyesültek, s bosszúból több száz falut perzseltek fel a kongói dzsungelekben. „Az LRA továbbra is tevékenykedik a Közép-afrikai Köztársaság, Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, valamint Uganda területén, ezzel jelentős mértékben aláásva a térség biztonságát”- jelentette ki a jelenlegi amerikai elnök.

A Fehér Ház tisztviselői mindemellett hangsúlyozzák, hogy az ugandai beavatkozás csupán csak segítség, támogatás az LRA elleni küzdelmekben, és nem egy nagyobb, hosszabb távú amerikai katonai jelenlét kezdete Közép-Afrikában. „Ezeknek az erőknek a telepítése nem jelent változást az amerikai csapatok tanácsadó jellegében” - mondta Caitlin Hayden.  A szóvivő továbbá hozzátette, hogy az Afrikai Unió által vezetett regionális erők maradnak az élen, az idegen egységek csak kisegítő tevékenységet látnak el, képzik őket.

Ugyanakkor sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az Egyesült Államok aktív szerepvállalása nincs-e kapcsolatban a Museveni, ugandai elnök által február végén aláírt meleg-ellenes törvényjavaslattal, amely akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújtaná a homoszexuális kapcsolatukat nyíltan felvállalókat és propagálókat. Korábban a nagyhatalom gazdasági szankciókkal is fenyegetőzött az indítvány szentesítése miatt, most mégis pártfogása alá vonja az államot. Hayden szerint az LRA utáni hajtóvadászat és az emberi jogok védelme nem zárja ki egymást, mindkét célkitűzésre ugyanannyi energia fordítódik. Az mindenesetre biztos, hogy pár hét elteltével tisztábban fogjuk látni a cselekmények mögötti indítékokat - a világ nagykutyája előbb-utóbb kimutatja majd foga fehérjét.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése