2014. március 11., kedd



Sarokba szorított Putyin?


Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök megbeszélést tartott a krími helyzetről hétfőn Hannoverben. Cameron szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben.

Napokon belül életbe léphet az orosz tisztviselőkre vonatkozó utazási korlátozás és külföldi számláik befagyasztása, abban az esetben, ha Putyin nem lazít a krími szorításon - olvashatjuk The Thelegraph oldalán. ,, London elkötelezett az agresszióval szembeni fellépés mellett és nem nézheti tétlenül nemzetek eltiprását.”- nyilatkozta David Cameron. A miniszterelnök egyértelműen kijelentette, hogy London nem habozik növelni a Putyinra gyakorolt nyomást. A lehetséges szankciók bevezetését az Európai Unió és az Egyesült Államok is szorgalmazza.

Az orosz miniszterelnökkel szembeni, egyre erőteljesebb nemzetközi nyomásgyakorlást mutatja a NATO erők megjelenése Románia és Lengyelország területén. A Szövetség megfigyelő repülőgép (Awacs) egységeket telepített a két országba, melyek irányító bázisai Németországban illetve az Egyesült Királyságban kaptak helyet – tette közzé a BBC online portálján. Az egységek kizárólag a NATO szövetségesek légterében hajtanak végre felderítő repüléseket. Az Egyesült Államok tovább erősítené a jelenlétet a régióban, ezért a NATO misszió rendelkezésére bocsát hat F-15 repülőgépet, illetve tizenkét  F-16 típusú vadászbombázót, melyek Lengyelországban gyakorlatoznak majd.

A megnövekedett katonai jelenlétet és a Putyinra gyakorolt nyomás növelését a vasárnapra tervezett krími népszavazás magyarázza. A jelenleg autonóm terület a hétvégén eldöntheti, hogy megmarad- e jelenlegi státusában. Putyin üdvözölte a szavazást, első lépésének tekinti a függetlenné válás útján. Az orosz vezető szerint, a voksolás legitimitását a nemzetközi jog adja, így annak jogszerűségét nem lehet kétségbe vonni. Ezzel szemben Angela Merkel és a nyugati hatalmak, illetve maga Ukrajna is egyértelműen kijelentették, hogy nem tekintik a vasárnapi krími népszavazást legálisnak, sem alkotmányosnak.

Források:
http://www.youtube.com/watch?v=fXSovfzyx28&list=PL17F390091DF53ADD 

Perje Zsófia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése