2014. március 18., kedd

Itt a tavasz – ébredezik a nácizmus Svédországban




A szerb-magyar határon kedden elfogtak a hatóságok egy svéd nőt, aki fegyvereket és drogot akart Svédországba csempészni. Mindez egy héttel azután történt, hogy egy nőnapi felvonulás után kirobbant incidensben a svéd tolerancia élharcosát életveszélyesen megsebesítették nacionalista párti elkövetők.

A harmincas éveiben járó nő bőröndjében pisztolyokat, kézigránátokat, többfajta töltényt és több mint 3000 pirulát találtak, mikor átvizsgálták a buszt, amelyen utazott. Szabadkán őrizetbe vették és a nagykövetséggel együttműködve vizsgálják az ügyet. Svéd politikusok és szakértők nem tartják kizártnak, hogy a nő a Svédországban egyre erősödő jobboldali pártok támogatójaként kísérelte meg hazájába eljuttatni a fegyvereket. 

Március nyolcadikán, a nőnapi ünnepség után tisztázatlan körülmények között kialakult dulakodásban négy ember sérült meg komolyan. Közöttük volt az életveszélybe került Showan Shattak 25 éves fiatalember, akit a futballrajongók körében megfigyelhető homofóbia csökkentésére irányuló törekvéseiről ismernek oszágszerte. Barátai szerint nem véletlenül ő sérült meg, hanem az elkövetők tudatosan akarták megölni. Nem ez volt az első, náci támadás Malmö-ben, de a lakók szerint ez volt a demonstrálók számára az utolsó csepp a pohárban. A békésen felvonulók által hordozott transzparensek egyikén többek között ez a szöveg volt olvasható: ’A fasizmus a probléma, a megoldás a cselekvés’.

Szélsőjobboldali erősödés

A nacionalista párt vállalta a felelőséget a történtekért; elismerték, hogy tagjaik is részt vettek a dulakodásban. A parlament igazságügyi bizottságának elnöke felhívta a figyelmet, hogy veszélyes lenne túl jóhiszeműen megítélni a hétvégi eseményeket, hiszen „ezek a csoportok felkészültek, hogy erőszakot alkalmazzanak és több jel is utal arra, hogy a szélsőjobb egyre szervezettebb.” Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy egy Anders Breivikhez hasonló ember is megbújik az ilyen csoportok tagjai között, ennek kinyomozása a titkosrendőrség feladata – ezt pedig már egy parlamenti képviselő mondta. Egy bűnügyi tudósító továbbá megjegyezte, hogy érdemes lenne kivizsgálni, milyen összefüggés van a kontinensen történtek és a malmö-i események között. Javasolta főként az Ukrajnába látogató svédek átvizsgálását. 

A híres helyi fiú megsebesítése összehozta a malmöieket, azonban rávilágított az önbíráskodás veszélyeire. 

Források:
Serbia catches Swedish woman with grenades
’We can’t rule out a Swedish Breivik’: MP
’History is repeating itself’: Malmö on Nazism

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése