2014. március 25., kedd

Ki nevet a szlovák elnökválasztás végén??
Tovább élesedik a politikai küzdelem a szlovák államfőválasztás következő, március 29-ei fordulója előtt; az első fordulóból továbbjutott Robert Fico kormányfő és a független Andrej Kiska vállalkozó a kampány utolsó hetében is mindent megtesznek támogatottságuk növelése érdekében. Az elnök személyének kérdése mind a politikai élet szereplőit, mind a közvéleményt megosztja, így a második, egyben utolsó forduló még akár meglepetést is okozhat.
A március 15-ei választás sok szempontból az előrejelzéseknek megfelelően alakult, Andrej Kiska és Robert Fico kerültek be a szombati fordulóba, illetve Bárdos Gyula, az első magyar elnökjelölt ötödik helyen 5,1 %-kal végzett. Ugyanakkor a vártnál jóval szorosabb, Fico számára kevésbé kedvező eredmények születtek: a miniszterelnök a szavazatok 28 %-át kapta a felmérésekben jelzett 37 %-kal szemben, míg ellenfele a voksok 24 %-át szerezte meg. „Az ellenzék velem szemben akár a sátánt is hajlandó lenne támogatni” – jelentette ki Fico, aki érdekes és kemény küzdelemre számít a második fordulóban is. Kiska szintén azt mondta, hogy nyílt, de súlyos küzdelemre van kilátás, és leszögezte, hogy „mindenkit meg fogok szólítani, akinek a jelöltje nem jutott a második körbe”.
Szakértői vélemények szerint a gyors, hatékony mozgósítás fogja eldönteni a 29-ei választás eredményét; Kiska ugyanis egyre magabiztosabban, ügyesebben lép fel a különböző fórumokon, így Fico eddigi politikai tapasztaltságából származó előnye folyamatosan csökken. Az elmúlt pár hétben a jelöltek tehát valóban komoly kampánytevékenységet folytattak, a vitaműsorokban, munkatalálkozókon, sajtótájékoztatókon igyekeztek minden, korábban meg nem szólított csoport támogatását, bizalmát  megszerezni, illetve a másik felet meggyengíteni.
Az egyre erősödő politikai harc nem maradt mentes a botrányoktól, rágalmazásoktól, szóbeszédektől és konfliktusoktól sem. Robert Fico például cáfolni kényszerült a pozsonyi Pravda-ban megjelent politikai pályafutásának végével kapcsolatos híreket; Kiska feljelentést fontolgatott Fico ellen, aki egy korábbi alkalommal uzsorásnak nevezte a vállalkozót; emellett továbbra is kérdéses, hogy ki helyezte el a Kiska elleni óriásplakátokat.
A kampány során elkerülhetetlen volt a magyar kisebbség szerepének, a magyar kérdésnek a megjelenése, előtérbe kerülése. Egy televíziós vita során Fico a koszovói függetlenség kapcsán úgy érvelt Kiska álláspontjával szemben, hogy Koszovó elismertetése Szlovákia területi épségének veszélyeztetését jelenti, ezzel képviselve a szlovákok dél-szlovákiai magyar kisebbség elszakadásától való félelmét. Ugyanakkor a kormányfő a győzelem érdekében meglepő lépésre szánta el magát – figyelmen kívül hagyva a magyar nemzetiséghez fűződő viszonyát, velük szemben tanúsított eddigi magatartását –, a támogatásra buzdító plakátjain magyar nyelven is feltüntette a köszönetnyilvánítást.
Pár nappal a választás előtt a győzelmi esélyek nagyon kiegyenlítettek. Fico mellett áll a Matica Slovenská konzervatív nacionalista kulturális szervezet, a római katolikus egyház képviselőjeként Ján Chryzostom Korec bíboros és a kis támogatottságú, parlamenten kívüli Modern Szlovákia Pártja. Emellett a kormányfő a jobboldal megosztottságát, bizonytalanságát is a maga javára fordíthatja. Ezzel szemben Andrej Kiska több jobboldali elnökjelölt és szavazóik, a Híd elnök, Bugár Béla és a magyar kisebbség támogatását élvezi.
A 2014-es államfőválasztás – az eredménytől függetlenül – fordulatot jelent és döntő jelentőségű a szlovák politikai gyakorlatban és a magyar kisebbség életében. Kérdés, hogy melyik irányba lesz elmozdulás és hogyan változik a szlovákiai magyarok helyzete…
Forrás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése