2015. március 10., kedd

Az ukrán helyzet négy szemmel – második rész



Az ukrán válságot az emberek szemszögéből vizsgáló sorozat második részében újabb két személy történetén keresztül kaphatunk bepillantást a történések mögé. Ezúttal egy igen elszánt, orosz önkéntes harcos, illetve egy ukrán polgár lesz az elemzés alanya. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy milyen a modern kori keresztes háború orosz változata, vagy, hogy mire jó egy játék pisztoly, ha már minden elveszett.




Pavel Rasta
38 éves – pénzügyi menedzser 

A szakadárok fellegvárában, azaz Donyeck városában gyakran hallani, hogy ott bizony szent háború folyik. Sőt van, aki ennél messzebb megy, és egyenest Jeruzsálemhez hasonlítja a várost. Azaz a modern kor egy keresztes háborúja zajlik. „Ami itt történik, az az orosz emberek szent háborúja a saját jövőjükért, a saját eszményeikért”- nyilatkozott Pavel Rasta az ukrán válságról.

Pavel Rasta orosz állampolgár, egy önkéntes csoport tagjaként érkezett Ukrajna területére. Fegyvert még sosem fogott a kezében, mégis, úgy tekint magára, mint egy középkori lovagra. Célja pedig az, hogy megvédje a védteleneket. Jelen esetben tehát az ukrán területen élő oroszokat, akiket veszély fenyeget az ukrán kormányzat felől. Ez alatt értendő a kulturális ellehetetlenítés vagy akár a tényleges fizikai elűzetés. 

Elmondása szerint ő és társai nem a pénz vagy kitüntetések miatt vállalták a feladatot, hanem az orosz, cári birodalom újjáépítésének érdekében. „A 25 éve felbomlott hatalmas országért is küzdünk” – teszi hozzá. Ennek ellenére az sem meglepő, hogy utazási költségeit illetve a fegyverzetének jelentős részét magának kellett beszereznie, saját pénzen. Persze vannak csatornák, amiken Oroszországból érkezik némi felszerelés és élelmiszer, s ezekből Pavel is részesült. A csapat jelvénye is meglepően hat az előbb felvázolt ortodox szellemiség ellenére. Egy koponya szerepel rajta, melyet körülvesz az alábbi szöveg: Több ellenség, több becsület.
 
Hogy meddig bírják majd Pavel és társai a küzdelmet, jó kérdés. Azonban ő határozottan kifejezte magát: „csak akkor megyünk haza, ha az egész munkát bevégeztük.” Azt pedig, hogy meddig terjed a munkájuk, valahol Ukrajna legnyugatibb határán kell keresnünk. Legalábbis addig, amíg Pavel csoportjához hasonlóak adják a ritmust.


Alyona
24 éves – családanya

A Nobel díjas Médecins Sans Frontieres (Orvosok Határok Nékül, továbbiakban MSF) nevű szervezet aktívan részt vesz az ukrán válság okozta felfordulás humanitárius orvoslásában. Az általuk ellátottak közül Alyona története nyújt betekintést a védtelen, békére vágyó, és válságos időket élő polgárok életébe. Az MSF-nek adott beszámolójából olvashatunk most.

Alyona családja Debaltseve-ben lakott, mígnem ott is harcok törtek ki. Egy távolabbi településre menekültek, ahonnan hamarosan vissza kellett térniük, mert a férje közel állt állása elvesztéséhez. Az újabb harcok és bombázások elől a pincékbe menekültek. Hónapokon át több emberrel együtt osztoztak földalatti szállásukon víz és elektromosság hiányában. Huszon néhány embernek egy hideg, dohos, kvázi bunker nem fenntartható életforma. Alyona elbeszélése szerint a városban minden pince zsúfolásig megtelt akkoriban. Ehhez társult az állandó fegyverropogás és a fejük felett bekövetkező robbanások moraja.

A gyógyszerellátás akadozott, az élelmet is nehéz volt beszerezniük. Az ellehetetlenült helyzetből végül önkéntesek segítették kimenekülni Alyona családját és másokat is. A szálláshelyen már az MSF kezei alatt leltek biztonságot. A gyermekekkel külön foglalkoznak pszichológusok, játékokat is szereznek nekik. Alyona kisfiának játék pisztoly is jutott. A Donyeck régióban található 19 MSF tábor egyikében tehát egy kis időre fellélegezhettek a reményüket vesztett emberek.

„Nincsenek terveink a jövőre nézve. Nehéz a remény. Az embereknek megvolt mindenük, de így most a fiam hajléktalanná vált. Az idő kerekét lehetetlen visszafordítani”- hangzik Alyona záró sora.



Források: