2015. március 10., kedd

Ukrajna és az Európai Unió kapcsolata – a közeledés akadályai

Az EU-val történő társulási szerződés aláírása ellenére sem valószínű, hogy Ukrajna a szervezet teljes jogú tagjává válik belátható időn belül. Ennek oka nem csupán Ukrajna politikai és gazdasági fejlettségében rejlik; számos ok található az EU-n belül is.
Bővítési fáradtság
Az EU 28 tagállamában egyre csökken a támogatottsága a bővítésnek, főként Ukrajnával kapcsolatban; ezt támasztják alá a 2009-től végzett EuroBarometer felmérések. Lévén pedig, hogy a bővítés a tagállamok egyhangú szavazata alapján mehet csak végbe, amíg nincs konszenzus, nem történhet meg egy állam csatlakozása.
Gazdasági nehézségek
Ukrajna a jelenlegi tagjelölt országok közül a legnagyobb népességgel rendelkezik (Törökországot leszámítva), és egyben a legszegényebb is. 2013-as World Bank adatok szerint Ukrajnának az egy főre jutó GDP-je megközelítőleg a fele a legszegényebb EU-tagállam, Bulgária GDP-jének, ezáltal az EU strukturális és kohéziós alapjából is jelentős összeget kellene az ország felzárkóztatására fordítani. Ukrajnának nincs olyan régiója, ahol az egy főre jutó GDP az EU-s átlag 75 %-át meghaladná.
Határvita
Az EU Közösségi Joganyaga (acquis communautaire) előírja a tagállamok számára a területi integritás meglétét. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnának egységes módon kellene fellépni a Közös Biztonság – és Védelempolitika területén, az EU által hozott szankciókkal és megszorító intézkedésekkel kapcsolatban is. A határviták megoldása is előfeltétele a csatlakozásnak: ez alatt a Krím-félsziget bizonytalan helyzetét és a kelet-ukrajnai szecessziós törekvéseket kell érteni. A Krím esetében, amíg Ukrajna át nem adja a területet teljes egészében Oroszországnak vagy Oroszország le nem mond róla, a csatlakozás alapvető feltétele nem valósul meg.
Migráció
Az EU-nak készen kellene állnia, hogy akár azon ukrán munkások millióit is befogadja, akik jelenleg Oroszországban dolgoznak.
Az integráció több kell, hogy legyen, mint csupán tagság
Az EU és Ukrajna kapcsolatának szorosabbra fűzése kisebb lépésekben tűnik megvalósíthatónak: először az energiaügyben – főként a gáz- és villanyszektorban – történő integráció területén, ezzel is kompenzálva Ukrajnát a kedvezményes orosz gázár elvesztéséért. Továbbá az EU által előírt jogszabályok átvétele és teljesítése, a megfelelő infrastruktúra és piaci szerkezet kiépítése, a korrupció leépítése is időt és anyagi áldozatot  kíván, mind az ukrán kormány, mind az EU részéről.


Forrás:
https://www.opendemocracy.net/od-russia/hilary-appel/eu-accession-and-ukraine-crisis
http://www.atlantic-community.org/app/webroot/files/articlepdf/Memo%207%20Ukraine.pdf

http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=58996

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése