2015. március 10., kedd

A medve és a farkas – avagy a Putyin-Erdogan páros

Az utóbbi hónapokban a Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos módosítások borzolták a kedélyeket Európa szerte. Vlagyimir Putyin úgy tűnik új barátra talált Recep Tayyip Erdogan török államfő személyében. Vajon a személyes szimpátia, vagy a nemzeti érdek, esetleg a kettő együtt áll az orosz medve és a török farkas együttműködésének hátterében?


            Törökország és Oroszország kapcsolata igen ellentmondásos az utóbbi időben. Ankara NATO tagként hivatalosan elítéli az orosz beavatkozást Ukrajnában, Kijev területi integritása mellett foglal állást. Nem csupán Ukrajna okán került sor kenyértörésre a két ország között. A szíriai konfliktus kapcsán a két fél ellentétes nézeteket képvisel. Míg Putyin szövetségese a szíriai kormányerőknek, és jó viszonyt ápol Bassar al-Aszaddal, addig Erdogan a szír vezető egyik legnagyobb ellenlábasa. Kérdéses, hogy az ily módon terhelt viszony hogyan is fordulhatott jóra az utóbbi időben.

            Tavaly tavasszal jelentette be az orosz államfő, hogy a Déli Áramlat gázvezeték tervezett útvonalát megváltoztatja. A döntés sokk-ként érte az európai vezetőket Míg az orosz gázt Ukrajnát kikerülve eredetileg Bulgárián keresztül vezették volna az Európai Unió területére, addig a módosított útvonal Bulgária helyett Törökországon át ívelne. A döntést figyelembe véve nem meglepő, hogy Törökország nem hajlandó csatlakozni az Unió által Oroszországra kivetett szankciókhoz. Emellett Putyin hat százalékos gázár csökkentést ajánlott a törököknek, így téve még csábítóbbá a velük való együttműködést. Ha a gázzal kapcsolatos adatok nem lennének elegek, a képet színesíti, hogy Oroszország fogja építeni Törökország első nukleáris erőművét, mely újabb húsz milliárd dolláros beruházást jelent.
           
  A Guardian áldozott egy cikket Putyin és Erdogan személyiségének vizsgálatára. Az újság kiemeli, hogy mindkét elnök a hatvanas évei elején járó, a politikai életben nagy múlttal rendelkező, erőskezű egyéniségek. Putyin 1999, míg Erdogan 2002 óta játszik kiemelkedő szerepet országaik kormányzásában. Mindketten átéltek már komolyabb megmozdulásokat, tüntetéseket személyük ellen, mégis a mai napig sikerült megőrizni hatalmukat. Mindkét elnök vezetési stílusát a nacionalizmus illetve az antiliberális tradícionalizmus jellemzi. Putyin és Erdogan is az erős nemzeti érzésre apellálva szereznek újabb híveket. Emellett mindketten hajlamosak összeesküvés elméletekben hinni, politikai ellenfeleik támogatásával vádolni elsősorban a Nyugatot.

A vezetők személyisége mellett a két ország között is felfedezhetőek a hasonlóságok. Oroszország és Törökország aránylag fiatal államnak tekinthetők, melyek egy-egy birodalom maradványai. Mind Oroszországra, mind Törökországra jellemző az erős központi hatalom jelenléte, az ellenzék működésének korlátozása, illetve a média és internet feletti állami kontroll. A társadalom nagy részének igénye van a Putyin és Erdogan által megtestesített, a birodalmi múlt vezetőire emlékeztető erőskezű vezetőkre.

A fentieket figyelembe véve a Putyin –Erdogan páros kapcsolata világos. A két vezető rájött, hogy saját nemzetük érdekeit nem a Nyugattal való harmonikus viszony által érvényesíthetik. Mind Putyin, mind Erdogan hatalmának alapja a nacionalizmus illetve a gazdasági siker. Így tehát hiába képviselnek különböző nézeteket az ukrán válság vagy Szíria kapcsán, a két vezető felismerte, hogy a két ország gazdasági kapcsolatainak feláldozásáért túlságosan nagy árat kellene fizetni.


Források:





           



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése