2015. március 10., kedd

Washington vízumkorlátozással szankcionál



Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke március 5.-én vízumkorlátozást léptetett életbe az Ukrajna területi egységét veszélyeztető oroszokkal és krímiekkel szemben. Ezen felül még aláírt az elnök egy olyan rendeletet is, amely befagyasztja az Ukrajnát veszélyeztetők vagyonát az Egyesült Államokban.

A szankciókkal sújtott emberek listáján nem szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök neve. Egy nevét eltitkolni kívánt magas rangú amerikai tisztségviselő állítása szerint „szokatlan és rendkívüli körülmény lenne egy államfő szankcionálása” és az Egyesült Államok se szeretné rögtön ezzel kezdeni a büntetéseket.
Az amerikai kormány még nem adott azzal kapcsolatban pontos választ, hogy a szankciók Moszkvát is érintik-e. A Fehér Ház nyilatkozatban közölte, hogy a rendelkezést azok ellen vezetik be, akik érintettek az ukrán helyzet destabilizálásában, beleértve a krími katonai intervenciót.
Az Egyesült Államok azonban kijelentette, hogyha a helyzet tovább romlik, további szankciók léphetnek életbe. Barack Obama ugyanakkor kifejezte készségét, hogy a büntetőeljárásban érintett személyekkel együttműködve kidolgozzon egy diplomáciai megoldást, amely csökkentené és segítene helyreállítani az ukrán helyzetet. Ezeken felül az amerikai elnök felszólított Oroszországot, hogy kezdjen mielőbb közvetlen tárgyalásokat Ukrajnával.
A büntetőeljárás azokat a személyeket érinti, akik az ukrán demokrácia és az új ukrán kormány ellen tevékenykednek, ezzel veszélyeztetve az ország békéjét és szuverenitását. A szankciók megtiltják az amerikai állampolgároknak az üzleti viszonyt az érintett személyekkel.
Az Egyesült Államok már korábban határozott arról, hogy nem ad beutazási engedélyt azoknak, akik megsértették az emberi jogokat Ukrajnában. A vízumkorlátozás azonnal hatályba is lépett.
Az amerikai kormány elítéli az oroszokat a Krím megszállása kapcsán. Ennek értelmében gyorsított ütemben dolgozik a kongresszus azon, hogy büntetőeljárásokat léptessenek érvénybe Oroszország ellen. A készülő intézkedések korlátozásokat vezetnek be az orosz kormány tisztségviselői, orosz bankok, vállalatok és petrokémiai cégek ellen. Ezeken felül a kongresszus újabb hitelgaranciákat kíván nyújtani Ukrajnának.
Az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy szankciójuk akkor lesz csak sikeres, ha az Európai Unió is hasonló szankciókat léptet életbe.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése