2015. március 10., kedd

Folytatódik Kárpátalja mozgósítása

Az egyre mélyülő ukrán-orosz konfliktus miatt minden harcra fogható ukrán állampolgárra szükség van. Viszont a mozgósítás alól nem bújhatnak ki az ország területén élő kisebbségek sem, mint például a románok, lengyelek és persze a magyarok. Vagy mégis? Hogyan viszonyul a helyzethez hazánk kormánya?

Jelenleg kétféle toborzás zajlik Ukrajnában. Egyrészt mozgósítják a tartalékosokat, tehát azokat a 20 és 60 év közötti férfiakat, akik már túlestek a sorkatonaságon. Nekik kell a fronton harcolniuk. Másrészt sorkatonai szolgálatra sorozzák be azokat a 20 és 27 év közötti fiatalokat, akik még nem voltak katonák. Az ő szolgálati idejük másfél év, és nem a fronton kell letölteniük azt. Az előbbi intézkedés Kárpátalján mintegy háromezer, országosan ötvenezer személyt érint. A mozgósítás 4.- egyben jelenleg is folyamatban lévő- szakasza január 20-tól április 1-ig tart. Erre a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetőjének elmondása szerint azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat.
            A mozgósítás aggodalommal tölti el a határon túli magyar közösséget. A besorozás elkerülése érdekében többen egy ötletes módszerhez folyamodtak. Kilépnek az országból az ukrán útlevelükkel, majd belépnek a magyarral. Ez lényegében azt jelenti, hogy a határon be van jelentve, hogy az adott személy, mint ukrán kilépett, majd, mint magyar tért vissza, ami papíron már két külön embert jelent. A magyart pedig nem sorozhatják be, hiába hívják ugyanúgy, mint az ukránt. Innentől az átvétel hiányában megmaradt mozgósítási parancsokat visszaküldik a katonaságnak. Emellett a családtagok írásban igazolják, hogy rokonuk valóban külföldön tartózkodik. A sorkatonai behívók kézbesítését azonban már nehezebb lesz kijátszani, mivel azt a hozzátartozók is átvehetik.
Ez a fokú aggodalom azonban megalapozatlannak bizonyul, hiszen a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka szerint mindössze négy magyart hívtak be az ukrán hadseregbe a legújabb mozgósítás keretében.
A magyar kormány egyelőre higgadtan szemléli az eseményeket, és folyamatosan figyelemmel kíséri azokat. Továbbá következetesen kitart azon álláspontja mellett, miszerint a behívónak eleget kell tenni, de eközben a magyar közösség helyi képviselőivel együttműködve ügyel arra, hogy számarányuknál nagyobb mértékű behívásra ne kerüljön sor. Szijjártó Péter külügyminiszter januári Ungváron tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a magyar közösség támogatásának és erősítésének.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése