2015. március 10., kedd

Tűrhetetlen tatár állapotok

Napjaink egyik legizgalmasabb történése éppen a szomszéd államban, Ukrajna keleti felén folyik. A szituáció vizsgálatakor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a Krím-félsziget második legnagyobb kisebbségét alkotó krími tatárokat (a legutóbbi 2001-es népszámlálások szerint 12%-a a lakosságnak tartozik ide).  Vajon Oroszországnak mennyire lesz könnyű megnyernie vagy megfélemlítenie őket, és miket tesz ez érdekében?
                
            A krími harcok során az embereknek általában csak az orosz kisebbség jut az emberek eszébe, ám ez korán sem így van. Számottevő tatár kisebbség él ezen a területen, amely jelentősen megnehezíti Vlagyimir Putyin orosz elnök helyzetét abban, hogy Dél-Oszétia, Abbházia , vagy Transznisztria állapotához hasonló szituációt tudjon teremteni, esetleg fent is tartani. De kik is ezek a tatárok? Ők egy őshonos iszlám népcsoport, akiket még Sztálin telepített ki a Krím-félszigetről, majd pedig a Szovjetunió felbomlása után lassan visszatértek. Azóta ők, és a képviselőik is együttműködnek a kijevi kormánnyal (Mustafa Dzhemilev és Refat Chubarov a tagjai is a parlamentnek). Már a harcok kirobbanásakor is kiálltak az ukrán vezetés oldalán.  Az oroszok már 1990 körül próbálták őket magukhoz édesgetni, amikor Borisz Jelcin felajánlott nekik egy autonóm területet, ha visszatérnek az orosz fennhatóság alá, ám ők nem éltek ezzel a lehetőséggel. Jelen helyzetben is kaptak hasonló felajánlást, amit szintén elutasítottak, mivel nem bíznak az orosz kormányban, és szeretnék, ha a visszatérhetnének Ukrajna alá.
Sergiy Korsunsky Ukrajna törökországi nagykövete kéri Törökország segítségét a helyzet megoldásában a tatárok miatt. Elmondta, hogy 1991-től napjainkig (tehát mióta visszatértek a tatárok a hazájukba) minden a legnagyobb rendben működött: építhették a mecseteiket, iskoláikat, faluikat, könyvtáraikat és házaikat. Ám a háború óta már azért is letartóztathatnak valakit, ha a saját anyanyelvén szólal meg, illetve bezárták a kormányzati szervüket, a Mejlist is. Felkérte emellett a török kormányt arra, hogy növelje a segítséget Ukrajna irányába, azon belül is a tatárok számára.
Ezek mellett miért is van nehéz dolga Putyinnak a tatárokkal? Ők egy összetartó kisebbség, ám ami a legfontosabb, mindig is az erőszak ellen voltak. Iszlám közösség, így az orosz kormány szeretné őket az irányítása alatt tartani, mint ahogy próbálja tenni a többi muszlim közösséggel is. A vezetőiket is folyamatosan inzultálják. Dzhemilev megpróbált visszatérni a félszigetre előző év májusában, mire a rendőrség megbírságolt a tiszteletére összegyűlt tömegből 100 embert. Emellett a hétköznapi lakosság is folyamatos veszélynek van kitéve. Egy tavalyi tüntetésben résztvevő tatárt holtan találtak meg, testén különböző kínzás nyomaival, ketten pedig eltűntek. A Mejlis épülete sem úszta meg károk nélkül: vulgáris graffitiket rajzoltak fel rá.
                Az orosz hatóságok egyéb dolgokkal is próbálják őket félelemben tartani. A Koránt már régóta tilos oroszra fordítani, és egyéb iszlám könyvek is tiltólistára kerültek. Az ukrán zászló is be van tiltva. Emellett nem engedélyezték a kitelepítésük 70. évfordulójára rendezett megemlékezést sem, mert túl „veszélyesnek” ítélték meg. Dzhemilev könyvét is betiltották az iszlám könyvek mellett. Egyetlen független TV csatornájuk maradt csak meg, ám az is igen erős nyomás alatt áll, rengeteg újságírója, bloggere és aktivistája kényszerült elhagyni a Krímet.

                Az Orosz Birodalom megszűnt, a Szovjetunió szétesett. Többek között oka volt az is, hogy nem tudta kezelni a nemzetiségi kérdéseket. Megpróbálta elnyomni a nemzeti kisebbségeket és lefizette a vezetőiket, nem hagyva teret az emberi jogoknak, demokráciának vagy pedig a döntéshozatali részvételnek. A krími tatárok jövője jól mutathatja az utat Oroszország számára, csak úgy, mint a lengyelek, zsidók, és grúzok sorsa is meghatározta az Orosz Birodalmat 100 évnek ezelőtt.

Források:
http://www.theguardian.com/world/2014/nov/25/-sp-russia-crimean-tatars-soviet-ukraine
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2014/09/russia-and-tatars
http://www.todayszaman.com/interviews_ukrainian-ambassador-requests-urgent-aid-for-crimean-tatars-ukraine_374469.html
http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2014/03/01/who-are-the-crimean-tatars-and-why-are-they-important/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése