2015. március 10., kedd

Megvan a felelős az ukrán konfliktusért?!

Legalábbis ezt állítja jelenleg a svédországi orosz nagykövetség, amely a napokban súlyos vádakkal illette Helsinkit az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Az agresszív feltételezés Margot Wallström nyilatkozatára jött válaszként, miszerint Oroszország krími annexiója vált a béke legnagyobb fenyegetőjévé egész Európára nézve, amióta a hidegháború lezárult.

Az oroszok az ukrán helyzet kialakulásáért azért okolják főként Svédországot –, mint a Keleti Partnerség egyik kezdeményezőjét –, mert Ukrajnát mindenáron az Unióba akarják integrálni, amely komoly további konfliktusforrásként szolgálhat a térségben. Ráadásul mindezt „erőszakos katonai puccsal” kívánják véghezvinni, amely egy estleges polgárháború kitörésének lehetőségét is magában rejti – nyilatkozta az orosz nagykövetség az egyik hivatalos közösségi hírportálján.

Stefan Löfven, svéd miniszterelnök, röviden úgy kívánt reagálni, hogy „Svédország értékeli a diplomáciai megoldás erőfeszítéseit és nem számol katonai beavatkozással”. Moszkva vádaskodását az is alátámasztja (legalábbis szerintük), hogy Svédország miniszterelnöke éppen ma tett látogatást Kijevben, hogy tárgyalhasson a politikai vezetőséggel, amely a Kreml szerint csak tovább szítja az indulatokat. Oroszország nagykövetei továbbá igencsak nehezményezték, hogy a svéd politikai vezetőség csak egy oldalról szemléli az eseményeket, amely őket rossz színben tűnteti föl.

Az orosz parlament múlt hónapban küldött levelet a svéd politikusoknak, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a további szankciók és az Európán belüli széthúzás igencsak veszélyes. Az üzenet tartalma azonban erősen vitatott: sokak szerint ugyanis fenyegető hangvételű –, amit viszont most már konkrét vádaskodás követett –, míg mások csak jóindulatú figyelmeztetésnek vélik.

A háborús állapotért felelős konkrét ország vagy személy kiléte tehát továbbra is csak rejtély maradt számunkra, de ami ennél sokkal fontosabb az az, hogy az energiáinkat nem a felelősök felkutatására és az egymásra mutogatásra kellene fordítanunk, hanem inkább a békés és mihamarabbi megoldás megkeresésére.

KoG@
Források:
https://afghanhindsight.wordpress.com/2015/03/09/russia-blames-sweden-for-ukraine-crisis/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése