2015. március 11., szerda

Orosz, görög két jó barát?

Európa elkezdett figyelni az orosz-görög viszonyra. A Kelet-Ukrajnai válság kirobbanása óta Görögország folyamatosan biztosítja Oroszországot támogatásáról. Az elmúlt időszak eseményei hosszú évtizedek óta jól működő partnerségi politikát igazolnak.  Azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy önös érdekek miatt Görögország nem hátrálna ki ebből az együttműködésből.
Az orosz- görög kapcsolatok régóta elég zökkenőmentesnek mondhatóak (habár a hidegháború időszaka alatt a két fél más-más oldalon volt, de az 1970-es évektől kezdve ezt a jó kapcsolatot megpróbálták újra felépíteni), ami többek között a közös ortodox gyökerekre, a jól működő katonai és gazdaság kapcsolatokra vezethető vissza. A legnagyobb energiaellátója Görögországnak ugyanis Oroszország: a görög energiaszükségletek 75%-a származik onnan; a bilaterális kereskedelmi kapcsolatok jelentősége pedig csak nőtt az elmúlt néhány év leforgása alatt. A két ország jó viszonyát ’megpecsételendő’ aláírtak 1993-ban egy partnerségi szerződést, ezzel hivatalossá téve a hosszú távú együttműködést.
Nem meglepő tehát, hogy Brüsszelben azon aggódnak, hogy Görögország ideológiai és anyagi megfontoltságból inkább Moszkva felé húzna. Ez kifejezetten problémás lehet a Kelet-ukrajnai konfliktus tükrében. Görögország a kezdetektől fogva támogatja Oroszország Ukrajnával kapcsolatos magatartását. A Sziriza képviselői sorozatosan nemmel szavaztak a szeparatisták elítélésére irányuló és az Európai Unió és Ukrajna együttműködését támogató törekvésekre, valamint nem írták alá a Krím félsziget elfoglalását elítélő nyilatkozatot sem. Nem alaptalan a félelem tehát, hogy az új kormány kül-és védelmi politikája Oroszország felé tolódhat. Csak hogy ezt megerősítendő pár példa említésre kerüljön: az új görög külügyminiszter, Nikosz Kociasz állítólag baráti kapcsolatban van az orosz Alexander Duginnal, a Kreml fő ideológusával; Alekszisz Ciprasz pedig Moszkvában jártakor nyíltan elítélte az Oroszország ellen irányuló nyugati szankciókat.
Figyelembe véve azt a tényt, hogy az Európai Unióban a lényeges külpolitikai kérdésekben a tagállamok között konszenzusnak kell lennie (ugyanis mindegyik ország vétójoggal rendelkezik), így a közeljövőben valószínűleg számítani lehet egy Görögország-Brüsszel összetűzésre az Oroszország elleni fellépés kapcsán. Előfordulhat, hogy Görögország a kedvezőbb gazdasági feltételekért cserébe használná vétójogát, mondván ’adósság elengedés fejében nincs vétó’. Pénz beszél alapon így egy régóta jól működő partnerség szakadhat meg. Kérdés azonban, Görögország melyik helyzetből jön ki jobban: ha marad Moszkva mellett vagy együttműködik a nyugati politikával.  

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése