2014. október 31., péntek

Brüsszel mégsem fenyíti a nagyokat

Az Európai Bizottság mégis elfogadta a francia és az olasz költségvetést

Első körben az Európai Bizottság elfogadta a jövő évi francia és olasz költségvetési tervezetet. Az euróövezet tagállamainak még a hónap közepén kellett benyújtaniuk tervezeteiket a Bizottsághoz. Ekkor még komoly esély volt arra, hogy a 2015-ös francia és olasz költségvetés nem fog megfelelni a kritériumoknak. Szerdán azonban Jyrki Katainen finn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos pozitívan nyilatkozott.

A múlt héten több eurózóna tag költségvetését kritizálta az Európai Bizottság, amelyek között ott volt a francia és az olasz tervezet is. Most szerdán azonban a leköszönő Bizottság mégis elfogadóan nyilatkozott ezekről.
„Miután figyelembe vettük az utóbbi napokban kapott bővebb tájékoztatást és a változtatásokat, hirtelen nem tudok olyan esetet mondani, amely súlyosan nem felelne meg, és negatív véleményre kötelezne minket ebben a fázisban.”- mondta Jyrki Katainen a bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős finn tagja.
A legfőbb probléma az volt, hogy Franciaország tervezetében csak 4,3 százalékos költségvetési hiány szerepelt, amelyet 2017-re se tudtak volna az elvárt 3 százalék alá szorítani. Igaz az olasz kormány három százalék alatt tartotta volna a költségvetési hiányt, de Brüsszel a vállalt strukturális deficitcsökkentéssel nem volt megelégedve.
A hét elején Rómában és Párizsban bejelentett kiigazítások, azonban megnyugtatták a Bizottságot. A francia gazdasági miniszter Michel Sapin hétfőn egy 3,6 milliárd eurós hiánycsökkentést jelentett be. Továbbá a strukturális deficitet 0.5 százalékkal csökkentenék, amely bőven több mint az eddig vállalt 0,2 százalék, de még mindig nem a Brüsszel által elvárt 0,8. A francia kormány ezt leginkább az adócsalás visszaszorításával érné el, derül ki a miniszter Bizottságnak írt leveléből. Illetve további pénz fog befolyni abból, hogy a vártnál alacsonyabbak lesznek a francia kormány költségei az államadósság kamatai után. Emellett az EU közös költségvetésébe se kell annyit befizetniük a francia gazdaság vártnál rosszabb teljesítménye miatt.
Az olasz miniszterelnök Matteo Renzi szintén hétfőn jelentette be, hogy az olasz kormány mégis talált 4,5 milliárd eurót, amivel csökkenteni tudják kiadásaikat. Pier Carlo Padoan olasz gazdasági miniszter pedig Brüsszeli levelében azt írta, hogy a kormány eláll a tervezett 3,3 milliárd eurós adócsökkentéstől. Ez utóbbiból és további megszorításokból áll össze a Renzi által emlegetett 4,5 milliárd.
Ez még nem jelenti azt, hogy a francia és az olasz kormány fellélegezhet, de mindenesetre nyugodtabban várhatja a november végét. Ugyanis november 30-a a következő időpont, amikor a bizottság véglegesen dönt a költségvetési tervezetekről, miután részletesebben is átvizsgálta azokat.
Régóta húzódó vita az EU-ban, hogy a költségvetési szabályokat a nagyobb tagállamok nem tartják be olyan szigorúan, és ezt Brüsszel nagyrészt el is nézi. A most szigorúbb fellépést sürgető Németországgal is történt hasonló eset. Emellett egy másik dilemma a régóta stagnáló európai gazdaságban, hogy a megszorítások és a szigorú költségvetés szabályok helyett a gazdaságélénkítést támogassák-e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése