2014. október 31., péntek

Idén ősszel Oroszország látogat meg téged!

Miközben úgy tűnik Ukrajnának sikerül megállapodnia - igaz elég borsos áron és minden tartozást rendezve - a téli gázszállításról a Gazprommal, az elmúlt napokban ismét Oroszország felé kell fordítanunk tekintetünket. Ezúttal azonban nyugat-európai országok neve is felmerül.

Az elmúlt napokban – kedden és szerdán – több alkalommal is Orosz stratégiai bombázók és elfogó vadászrepülőgépek repültek közel más államok légteréhez. Bár nem léptek be azokba, ezen kalandok mikéntje mégis aggodalomra adhat okot.
A fekete-tenger fölött - Törökországtól nem messze - négy, a Balti-tengeren hét, Norvégia partjainál pedig nyolc repülőgépből álló kötelékek merészkedett vészesen közel.  Bejelentés nélkül, rádióikat és transzpondereiket kikapcsolva tették mindezt. Utóbbi különösen veszélyes, hiszen e nélkül a nagy teljesítményű radarok is csak távolságukat tudják jelezni, a polgári légirányítás pedig nem is észleli őket.
A Norvég partoknál feltűnt nyolc gép közül pedig kettő tovább haladt, egészen Portugália partjaiig, ahonnan végül visszafordult.
Minden esetben az adott ország, vagy a NATO gépei kísérték őket, miután a rádiós kapcsolatfelvételre nem reagáltak.
Egyik alkalommal sem történt szuverenitás megsértése, annak már komoly nemzetközi jogi következményei lettek volna.  A NATO hivatalos közleményében „szokatlan” incidensek sorozatának nevezte a történeteket.
 A háttérben meghúzódó okokról keveset tudunk – legyen az erődemonstráció, hadgyakorlat, vagy felderítés – mindenesetre új megvilágításba helyezheti a szervezeten kívül eső Svédek és Finnek helyzetét. Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény kutatás eredménye szerint a mérleg nyelve átbillent a NATO csatlakozást támogatók javára Svédországban. Ez az egy hónapja történt tengeralattjáró-hajsza, valamint a szintén orosz repülőgép által elkövetett légtér megsértés fényében nem váratlan.
Azt azonban, hogy az esetleges csatlakozás és az eddigi semlegesség feladása milyen következményekkel járhat, nehéz megmondani.

források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése