2014. október 14., kedd

Hideg virsli meleg sör

Svájcban 2015 októberében tartják a parlamenti választásokat. Már most kezdetét vette a kampány. Esélyek és eszközök egy évvel a választás előtt.

Szinte el sem kezdődött a választási kampány, a svájci lapok máris arról cikkeznek, hogy melyik képviselő hány éve foglalja a helyét a parlamentben. Ezt a listát Paul Rechsteiner (SP) szocialista képviselő vezeti 29 képviselői évvel. Pártok szintjén azonban a parlamentben legnagyobb erőt képviselő néppártiak (SVP Schweiz) foglalják el legrégebben a helyüket közel 11 évvel átlagosan.

Az SVP mindent megtesz, hogy újra megválasszák képviselőiket. 3 éve egy Zottel nevű bakkecske volt a párt kabalája, de az új kampányidőszakhoz új kabala is dukál. Idén egy svájci pásztorkutya lesz a központban, aki Tell Vilmos után Willy névre hallgat, (sőt ha kell ugat!?). Legutóbb a kecske sokkot kapott az egyik pártrendezvény alkalmával és a rivális pártok állítólag el is akarták rabolni. Willy sajnos csak egy plüss kutya lesz akit mindenki megcsodálhat. Az ingyen sör és virsli azonban nem maradhat el.

A kampány 3 fő kérdése és célja, hogy ki hogyan viszonyul az EU-hoz, milyen külpolitikát folytat és , hogy mihez kezd az adókkal. Az idén tartott népszavazás a bevándorlás korlátozásáról, azonban még mindig felkavarják a politikai helyzetet.

Aline Trede a svájci zöld párt (Grüne) képviselője, az idei Miss Svájc állásfoglalása mellett állt ki, aki szívesen hangoztatja politikai véleményét. A szépségkirálynő a népszavazás ellenére teret engedne a külföldről érkezőknek. A képviselőnő szerint nem baj, ha egy ilyen fontos személy nem csak szép hanem véleménye is van.

A zöldek dolgát legjobban a szocialisták segíthetik, akik közös lista állításán gondolkodnak. A szocialista párt (SP) vezetői a mozgósításra helyeznék a hangsúlyt. Szerintük nem másoktól kell elcsábítani a szavazókat, hanem a saját bázisukat kell rábírni a voksolásra.

Ez valószínűleg nem lesz egyszerű. Egy friss felmérés szerint a 15 és 21 év közötti fiatalok számára túl bonyolult az egész procedúra. A fiatalok szerint nem áttekinthető és túl sok a papír, sőt a politikai nyelvezetet sem értik igazán. A megkérdezettek felének nehézséget okozna egy számára szimpatikus pártot találnia.

A legutolsó közvélemény kutatások alapján, bár még mindig az SVP a legerősebb (24,6%), de veszít a támogatottságából. A második erőt a szocialisták képviselik (20,1%) míg a harmadik helyre a szabad demokraták (FDP) értek. A kampány kiteljesedésével bizonyára sűrűbben találkozhatunk majd Willyvel is és alkalmunk lesz a pártrendezvények alkalmával az elmaradhatatlan ingyenes sörünket és virslinket elfogyasztani.

/A cikkben szereplő pártok nevének német rövidítései olvashatók./

Források:
http://www.nzz.ch/schweiz/svp-wahlen-2015-wahlkampf-1.18403617
http://bazonline.ch/schweiz/standard/Wahlbarometer-SVP-verliert-GLP-gewinnt/story/28311577
http://bazonline.ch/schweiz/standard/Die-SVP-ist-nicht-mehr-im-Siegesrausch/story/23449839
http://politblog.tagesanzeiger.ch/blog/index.php/27498/der-gemeinsinn-der-fdp/?lang=de
http://www.luzernerzeitung.ch/nachrichten/schweiz/schweiz-sda/SP-will-politische-Ehe-mit-Gruenen-eingehen;art46447,431595
http://www.luzernerzeitung.ch/nachrichten/schweiz/schweiz-sda/Jugendliche-finden-Wahlen-zu-kompliziert;art46447,431617
http://www.derbund.ch/schweiz/standard/Die-SVP-ist-nicht-mehr-im-Siegesrausch/story/23449839
http://www.derbund.ch/schweiz/standard/Wahlbarometer-SVP-verliert-GLP-gewinnt/story/28311577
http://www.derbund.ch/schweiz/standard/Jugendliche-finden-politische-Sprache-zu-kompliziert/story/11382970
http://www.blick.ch/news/politik/so-wollen-sozis-gewinnen-sp-setzt-auf-gruene-und-agglo-gemeinden-id3195338.html
http://www.blick.ch/news/politik/darf-die-das-jung-schoen-und-sehr-politisch-id3193420.html
http://www.blick.ch/news/politik/bier-bratwurst-und-willy-dieser-sennenhund-solls-fuer-die-svp-richten-id3196218.html
http://www.blick.ch/news/politik/svp-nationalraete-sind-am-laengsten-im-amt-und-denken-nicht-an-ruecktritt-die-groessten-sesselkleber-id3194895.html

1 megjegyzés: