2014. október 30., csütörtök

Új szelek fújnak Svédországban?

Fel tudja-e a rázni a kicsit beszürkült skandináv országot az őszi svéd választásokat megnyerő Szociáldemokrata Munkáspárt, mely végül a Zöld Környezetvédő Párttal alkotott koalíciót, azonban így is kisebbségben kormányoznak.

Sok kérdés, találgatás merült fel, hogy a volt jobbközép vezetéshez képest mennyire lesz gyenge Svédország új kormánya.
Eddigi rövid irányításuk alatt is már sok minden történt a skandináv országot illetően. Az elmúlt napok sokat tárgyalt témája az orosz jelenlét a térségben. Bár a mai napig nem tisztázott, hogy a svéd haditengerészeti hajók mi után is kutattak,de az kétségtelen, hogy ilyen aktivitást a hidegháború óta nem tapasztalhattunk, ugyanis az 1970-es, 80-as években gyakori volt, hogy átvizsgálták a Balti-tengert szovjet tengeralattjárók után kutatva (bár szinte mindig sikertelenül).
A titokzatos - orosznak vélt - tengeralattjárónál azonban sokkal bizonyíthatóbb az orosz légierő aktivitása Európa légterében. A tavalyi évi adatokhoz mérten sokkal nagyobb az orosz jelenlét a Balti-tenger környékén, így nem meglepő, hogy Svédországon kívül a többi szomszédos ország is megerősítené a katonai jelenlétét a határok mentén. A napokban készített svéd közvélemény-kutatás szerint most először több a NATO-hoz való csatlakozást támogatók száma, mint az azt ellenzőké. A svéd kormány Finnországgal közösen szeretné megvizsgálni a NATO-hoz fűződő viszonyát, jelenleg az Észak-atlanti Szövetség által 1994-ben indított Partnerség a békéért program aktív tagjai. A szociáldemokrata honvédelmi miniszter, Peter Hultqvist javaslatát pedig a jövő héten tárgyalja a svéd parlament, a Riksdag, miszerint a kötelező katonai szolgálatot szeretné ismét bevezetni.
Az új kormány már a megalakulásakor jelezte, hogy el kívánja ismerni Palesztinát, ez pedig október 30-án hivatalosan is megtörtént. A svéd külügyminiszter, Margot Wallström sajtótájékoztatón tett bejelentést, kitérve arra, hogy úgy véli a nemzetközi jogi feltételek teljesültek Palesztina esetén; van egy meghatározott terület, állandó népesség és egy kormány, valamint reméli, hogy követendő példaként szolgálhatnak Nyugat-Európa számára.  Izrael visszahívta svéd nagykövetét konzultációra, az azonban nem derült ki, meddig marad Izraelben. Az izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman „szerencsétlen döntésnek” nevezte az államelismerést, mely a szélsőséges palesztin erőket erősítheti meg. Továbbá egy nyilatkozatában gunyorosan megjegyezte, hogy a Közel-Keleti kapcsolatok bonyolultabbak egy önmagától összeszerelődő IKEA bútornál.
A fentiek tükrében a baloldali vezetés igyekszik határozott lépéseket tenni a változások irányába, egyelőre kevéssé érzékelhető, hogy kisebbségben kormányoznak. Az egyre intenzívebb orosz fellépések miatt  Európa és a NATO számára is felértékelődhet Svédország szerepe. A közel-keleti kapcsolatokban pedig üde színfoltként jelenik meg Svédország, a nyugati államok előfutáraként próbál a konfliktus tekintetében olyan precedenst teremteni, mely a megrekedt béketárgyalásokat felélesztheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése