2014. október 30., csütörtök

Vissza a jövőbe?

Úgy néz ki nem csillapodnak a gázai kedélyek, szent imahelyért dúlhat a következő háború.


Izrael az éjjel lezárta a Siratófal mellett található al-Haram al-Sharif-ot melyet az Iszlám vallás harmadik, míg a zsidó vallás legszentebb helyének tartanak. Az intézkedés kiváltó oka egy szélsőjobboldali eszméket hirdető rabbi, Yehuda Glick meggyilkolása volt. Az izraeli hatóságok később megölték azt a 32 éves férfit, aki feltehetően felelős volt az incidensért. A palesztin Moataz Hejazit azután lőtték le, hogy az tüzet nyitott a házát bekerítő rendőrökre.
A környékbeli palesztin szemtanúk szerint a hivatalos közleményekben szereplő körülmények azonban nem felelnek meg a valóságnak. Egy az Abu Tor negyedben élő palesztin forrás szerint, a hajnal fél hatkor történt akció során Hejazi fegyvertelen volt. Több, a környéken élő szemtanú szerint, a rendőrök rájuk lőttek amikor megpróbálták elhagyni otthonaikat, hogy megnézzék mi történik. Egyesek szerint a férfi feltűnésekor a rendőrök majdnem azonnal tüzet nyitottak.

Az esemény összetűzéshez vezetett a helyi fiatalok és az izraeli rendfenntartó erők között. A negyedet órákig könnygáz borította, a helyiek pedig kövekkel támadtak a rendőrökre. A palesztin vöröskereszt szerint a konfliktusban szerencsére nem sérült meg senki.

Az Al-Aqsa mecset ahol Glicket meggyilkolták, elméletileg minden vallás gyakorlói számára látogatható, ám az Izraeli állam megtiltotta, hogy nem-muszlimok is imádkozhassanak a helyszínen, biztonsági okokra hivatkozva. Yehuda Glick meggyilkolása előtt épp egy konferencián vett részt, mely azért küzd, hogy a zsidók is imádkozhassanak az imahelyen.

Abbas elnök hadüzenetnek tekinti az imahely lezárását, mindeközben az izraeli elnök, Benjamin Netanyahu az iszlám radikalizmust és a palesztin vezetést teszi felelőssé. Nem sokkal több, mint egy hónap telt el a legutóbbi tűzszünet megkötése óta, ám a fegyveres konfliktusok még mindig rendszeresek a két állam között. Lassan úgy néz ki a képlet egyre egyszerűbb. Vagy a sarkára áll a nemzetközi színtér és közbeavatkozik a két fél „szélmalomharcába”, vagy tovább üvöltik a fotelből: „Liberté, égalité, fraternité!”

források:
http://news.nationalpost.com
http://www.aljazeera.com
http://www.bbc.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése