2014. október 15., szerda

Tiszteletet a franciáknak!



A hétvége során összeszólalkozott Brüsszel és a francia kormány. Jeroen Dijsselbloem az Eurócsoport elnöke még a múlt héten kritikával illette a jövő évi francia költségvetést. Szombaton Manuel Valls francia miniszterelnök meglehetősen nyersen reagált a holland politikus észrevételeire. Egy nappal később Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter egy interjúban egy európai „New Deal” létrehozását sürgette.
Az eurózóna tagjai ezen a héten szerdáig kötelesek benyújtani jövő évi költségvetési tervezeteiket Brüsszelnek. A francia kormány régóta nem tartja be a stabilitási és növekedési paktumban vállalt kötelezettségeit. Jeroen Dijsselbloem az Eurócsoport elnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a francia kormány nem kaphat több haladékot arra, hogy három százalék alá szorítsa költségvetési hiányát. „Egyszerűen nem jó”, „túlságosan célt tévesztenek”- a holland politikus ezekkel a szavakkal illette washingtoni nyilatkozatában a franciák terveit. A párizsi kormány szombaton válaszolt, amikor Manuel Valls francia kormányfő újságírói kérdésekre azt felelte, hogy több tiszteletet követel Franciaország számára, és a saját büdzséjükről kizárólag ők döntenek.
Ezt követően vasárnap Emmanuel Macron a Journal du Dimanche hetilapnak adott interjújában egy európai gazdaságélénkítő csomagot sürgetett. Szerinte Európának egy New Deal-re lenne szüksége, amely 300 milliárd euró értékben élénkítené a beruházásokat. A francia politikus hozzátette, hogy egy ilyen segítség mellet a francia kormány fel tudná gyorsítani a reformokat. Továbbá szerinte ezzel a megoldással mindenki nyerne, míg jelen pillanatban mindenki veszít, illetve a német gazdaság lelassulása újabb akadályt jelent. Wolfgang Schaueble német pénzügyminiszter viszont cáfolta, hogy recesszió lenne Németországban.
Franciország 4,3 százalékos hiányt tervezett 2015-re. Előrejelzések szerint nincs esély arra, hogy ez az adat 2017-ig a GDP 3 százaléka alá menjen. Az Eurócsoport hétfői ülése után Dijsselbloem, azt nyilatkozta, hogy érthető szabályok vonatkoznak a költségvetésekre, amelyeket követni kell. Továbbá az ügyrendi szabályok szerint Franciaország készíti a saját költségvetését, és ők is fogják elkészíteni. Majd hozzátette, hogy biztos benne, hogy a francia kormány egy erős és józan költségvetési tervezetet fog küldeni.
A szakértők szerint most jöhet el a költségvetési szabályok igazi próbája, amikor egy nagy államot is szankcionálhatnak kihágásaiért. Mivel nem áll fenn olyan körülmény, amely enyhítené a francia kormány kihágásait, a büntetés nem igazán kerülhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése