2014. október 14., kedd

Tüntetők a terror ellen-kurdok Kobane-ból

Kurdok ezrei tiltakoznak Törökország-és világszerte a radikális Iszlám Állam egyre növekvő befolyása ellen. Ám az elégedetlenség sokszor erőszakba torkollik, az áldozatok száma mindkét oldalon folyamatosan nő.

A török határhoz közel fekvő kurdlakta szír város hosszú hetek óta az Iszlám Állam nevezetű dzsihádista alakulat csatározásának színtere. Rengetek kurd menekült a Kobaneban jelenlévő radikális erők elől Törökország déli provinciáiba. Az erőszak mindennapivá vált a térségben- Diyarbakır vált az átmenekült és a helyi kurdok tiltakozásának színterévé. Középületeket támadtak meg, a térségben rendkívüli kijárási tilalmat rendeltek el.
A város egyben a szélsőséges kurd párt, a Hüda-Par egyik bázisa.
 A kurd lakosság legnagyobb félelme, hogy Kobane városa az Iszlám Állam kezére kerülhet.

Török nagyvárosok tucatjai mutatták ki szolidaritásukat az elmúlt héten a menekültek iránt. Emberek százai lengettek zászlót Izmirben, Antalyában, Bursában és követelték a dzsihádista befolyás megállítását.  

A kurdok  nem csak Törökország-szerte vonultak az utcákra.  Ezrek juttatták kifejezésre a kurd várossal, Kobaneval való szolidaritásukat és az Iszlám Állam iránti ellenszenvüket. Több, mint húszezer bevándorló gyűlt össze a németországi Düsseldorfban. A demonstráció azonban a legtöbb helyen erőszakba torkollt- Bregenzben muszlim radikálisok támadtak kurd tüntetőkre, ahol két ember súlyosabban is megsérült. Az előző hét folyamán több Észak-németországi városban is összecsaptak a dzsihádisták a kisebbségiekkel. A német főváros tart az egyre súlyosbodó szír helyzettől- Berlin csaknem egymillió kurd bevándorlónak ad otthont- írja a Hurriyet Daily News. (www.hurriyetdailynews.com)

Az elégedetlenség az angol és a francia fővárosba is eljutott. Demonstrálók ezrei vonultak utcára kurd zászlót lengetve október 11-én, hogy kifejezzék szolidaritásukat Kobane irányába és kérték saját kormányukat további segítség nyújtására- közölte a dailamail. (www.dailymail.co.uk)

A belföldi demonstrálók sorai között azonban nem csak kurdok vannak. Számos egyetem hallgatói léptek fel az erőszak ellen.  A Közel-Keleti Technikai Egyetemen (ODTÜ) a rendőrök könnygáz és vízágyú bevetésével vetettek véget az akciónak. A Kobanet támogató diákok között néhány professzor is feltűnt.
Az ODTÜ campusa számos rendőri beavatkozás színtere volt az elmúlt egy évben- a terület a Gezi parki tüntetések centruma volt. A tüntetők az AKP székhelyéhez próbáltak menetelni, hogy bírálják a kormány Iszlám Állammal kapcsolatos álláspontját.
Szeptember 26-án az Ankarai Egyetem campusán kisebb baloldali csoport egy 'ISIL banda' feliratú plakátot akasztott ki. Aznap délután maszkot viselő fekete ruhás férfiak jelentek meg az egyetem területén, hallgatókra támadtak. A diákok a biztonsági szolgálat segítségét kérték, ám azt nem kapták meg.
A maszkot viselők csoportja valószínűleg egy dzsihád-barát alakulat lehetett.
Az utóbbi időben egyre többen vásárolnak Isztambul-szerte dzsihád-témájú könyveket vagy pólókat. A szimpatizánsok nem tartják magukat és példaképeiket terroristáknak, sokkal inkább hősként tekintenek rájuk.
 A harc csupán az egyik jele annak, hogy az ISIL felütötte a fejét Isztambulban is.
Az egész média borzong. Ezen dolgok jelenléte aggodalomra ad okot. Az egyetem egyik hallgatója így válaszolt a médiának: 'Persze, hogy félünk. Te mit éreznél, ha egy olyan csoport, ami a Közel-Keletet uralja, bejutna az iskoládba?'

Hogy sikerül-e megakadályozni Kobane városának elestét és hogy Törökország milyen mélységben avatkozik be nehéz lenne megválaszolni. Egy azonban biztos: a török köztársasági elnök minden félre terroristaként tekint- szélsőséges dzsihádistára, PKK-tagra és egyszerű kurd tüntetőre egyaránt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése